Maand van de geschiedenis: 100 jaar openluchtmuseum

19 Okt

Het was vandaag heerlijk weer om er eens lekker op uit te trekken, 23 graden in oktober dat gaat de geschiedenisboeken in!
Vandaag gingen we naar het openluchtmuseum in Arnhem, dit jaar vieren ze er feest want ze bestaan 100 jaar. Zoals ik hier schreef is oktober de maand van de geschiedenis met als thema: arm en rijk.

Het openluchtmuseum leent zich natuurlijk uitstekend voor dit thema, je kunt er zien én beleven hoe het was om arm en rijk te zijn in Nederland. Op diverse plaatsen in het museum zijn activiteiten in dit thema.
Dit schrijft het museum erover op hun website:

Over ‘Arm & Rijk’ organiseert het Nederlands Openluchtmuseum samen met het Sprookjesfestival in oktober een bijzonder programma, met ‘ware verhalen en sprookjes’. Dat lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie. Sprookjes zijn immers ‘sprookjes’ en dus niet waar, leerde ik vroeger. Maar wie deze vaak eeuwenoude volksverhalen goed leest, ziet dat ze juist gaan over het leven van alledag, over dromen en fantasieën, over geluk, over goed en kwaad. En over de grootste angst van veel mensen: armoede en honger. Dromen over een goede fee die je met een tikje van haar toverstaf rijk en gelukkig maakt, houdt veel mensen op de been. Vroeger en nu. In het Openluchtmuseum ervaart u hoe actueel deze eeuwenoude verhalen zijn!

Op het eerste gezicht lijkt het openlucht museum niet bijzonder geschikt voor jonge kinderen maar eenmaal onderweg door de geschiedenis van Nederland is er ook voor de kinderen tussen de 4 en 8 jaar genoeg te beleven. De tentoonstelling is interactief, je kunt bijzonder veel dingen proeven, ruiken, voelen en doen dus écht beleven. Een Zaans snoep winkeltje, een bakkerij, oud Hollandse spelen en een doolhof met speeltuin zijn een klein onderdeel van de activiteiten voor kinderen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Eén reactie to “Maand van de geschiedenis: 100 jaar openluchtmuseum”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maand van de geschiedenis: Kaatje en het tijdreisfeest « Wat gaan we doen vandaag? - 21 oktober 2012

    […] is het thema Arm & Rijk. Eerder deze week namen we een kijkje in het Openluchtmuseum in Arnhem hier lees je hoe we arm of rijk daar beleefd hebben. De tegenstelling is zo oud als de mens. Materieel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: